Saç Ekimi Nedir?
Saç ekimi, genellikle ense bölgesinden alınan kişinin kendi saç köklerinin, tamamen dökülen ya da saç yoğunluğu azalan bölgelere nakledilmesini içeren cerrahi bir operasyondur. Saç ekim operasyonlarında sonra yara izi kalmasına neden olduğu için FUT tekniği pek tercih edilmez. FUE, DHI ve Perkütan yöntemleri FUT’a göre çok daha gelişmiş metodlardır. Ekim işlemlerinde hastaya uygulanacak olan tekniğe saç yapısı ve dökülme yoğunluğu dikkatlice incelendikten sonra hastanın ihtiyaçları belirlenerek karar verilmektedir.
Kıl köklerinin toplu olarak baş bölgesine dahil edilmesi ya da tek tek alınarak baş bölgesine eklenmesi şeklinde iki farklı yöntem karşımıza çıkıyor ancak elbette bu yöntemlerin alt dalları ve uygulama biçimleri de mevcuttur. FUT (artık pek uygulanmamaktadır) ve FUE (DHI – Altın uç – Safir – Perkutan) tekniği adı altında iki farklı ana başlıkta ele alabileceğimiz saç ekimi, insan vücudundan alınacak canlı kıl kökleri ile birlikte mümkün hale geliyor.
Kıl köklerinin ense bölgesinden alınması ve saçsız alana ekilmesi ile birlikte süreç başlatılıyor ancak elbette bu kadar basit bir süreç değildir. Her yöntemin kendi içerisinde başarılı ve başarısız detayları bulunuyor ve alt başlıklarımızda bu detaylara da yer vermeye çalışacağız.
Özellikle son dönemde artan saç ekimi yöntemleri ile birlikte hastalara da umut doğmuş durumda. Başarılı sonuçların yanı sıra doğal ve sağlıklı bir saç oluşumuna tanıklık etmek isterseniz eğer sizler de kısa süre içerisinde doktorunuz ile görüşmeler yapabilir ve tetkikler için adımlarınızı atabilirsiniz.
Dünya genelinde ve Türkiye’de saç ekim işlemleri arasında en çok tercih edilen ve bilinen yöntem FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniğidir. FUE prosedürü saçların kesilmesi ile başlar. Donör alana lokal anestezi uygulandıktan sonra mikro motor aracılığı gevşetilen saç kökleri, cımbıza benzer medikal bir alet ile yerlerinden çıkarılır. Alınan kökler oda sıcaklığında bekletilirse 2 saat içinde saç kökü ölümleri yaşamaya ve dolayısıyla ekimin fire ile sonuçlanmasına neden olur. Bu nedenle alınan kökleri soğuk izotonik ya da Hiposol sıvılarında bekletmek en sağlıklı yöntemdir. Bu sayede saç kökleri 6 saat boyunca dışarıda yaşamaya devam edebilir.
Kök toplama işlemi bittiğinde hastanın ekim yapılacak bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Blade adı verilen bıçaklarla saç köklerinin yerleştirileceği kanallar açılarak kökler yeni yerlerine nakledilir. Ekim işlemi de tamamlandıktan sonra donör bölge pansuman yapılarak kapatılır.
Direct hair implant olarak da bahsedilen ve yine birçok kaynakta bu isim ile karşımıza çıkan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Dikiş ve kesi izi gibi estetik dışlı görüntülerden uzak bir yönteme ihtiyacınız varsa eğer DHI ile tanışmanızı tavsiye ediyoruz.
Saç ekimi için 22 yaş kriteri karşımıza çıkıyor ancak bazı uzman hekimler bu sınırın 18 yaşa çekilebileceğinden bahsetse de biz 22 yaşından sonra yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. Erkek tipi saç dökülmesi sorunu yaşayan ve vücudunda güçlü ve canlı kıl köklerine sahip olan herkes, saç ekimi tedavisinden sorunsuz bir şekilde faydalanabiliyor.
Perkütan saç ekimi, dünya üzerinde çok az klinikte uygulanabilen özel bir saç ekim tekniğidir. Perkutan yöntemi, çabuk iyileşme gösteren ve çok doğal bir görünüm kazandıran ileri bir saç ekim tekniğidir. Diğer saç ekim tekniklerine göre daha az solisyon kullanıldığından, işlem sonrası oluşan ödem daha azdır. Diğer tekniklerle kıyaslandığında uygulayıcı açısından daha zahmetlidir ve daha fazla detay gerektirir. Bu nedenle çoğunlukla iki gün üst üste uygulanan iki seans halinde tamamlanır. Oldukça sık ekim yapabilme imkanı sağlayan bu özel teknikte, santimetre kareye 60-70 saç kökü ekilebilmesi mümkündür. Bu özelliğinden dolayı özellikle ön saç çizgisinde geri çekilmeler yaşayan hastalar için oldukça idealdir.
Saç ekimi tedavisi gerçekleştikten sonra dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar var. İlgili bölgeye 3 gün boyunca herhangi bir şekilde müdahale edilmemesi gerekmektedir. Yatış pozisyonunu da bu doğrultuda belirlenmesi tavsiye edilir. Havuza ve denize girmekten kaçınılması gerekir. 2 ay süre ile bu detayı da göz önünde bulundurmak gerekir.
Sigara ve alkol tüketimini bırakılması ekilen saçların tutma oranını büyük ölçüde etkilemesinden dolayı tavsiye edilmektedir. Ağır kaldırılmaması gerekir ve eğer ağır bir işte çalışılıyorsa izin alınması tavsiye edilir. İstirahat etmek bu süreçte büyük bir önem taşımakta.